top of page

TCDIC Group

Public·49 members

[DNES] Turecko Arménie koukněte se živě 08.09.2023

2. 4. 2023 — Jerevan má přes 1 milion obyvatel, leží 20 km vzdušnou čarou od východní turecké hranice a je odtud vidět bájná hora Ararat. Po městě chodíme ...

V duchu děkuji mé ruštinářce a vzpomínám na první hodinu ruštiny před 40 lety, kdy soudružka řekla své první "хорошо" a celá třída dostala záchvat smíchu:) a tak to bylo se všemi dalšími "хорошо" až do té doby, než nás to naučila říkat úplně stejně (dobře), protože ona opravdu v Sovětském svazu byla a díky ní jsme dnes ušetřili 2x35 Kč! Večer usínáme s krásným pocitem, že máme na další 2 dny auto a uvidíme to nejhezčí z celé Arménie! Garni Garni Arménské kopce Den 5. Vstáváme ve 3 ráno a jdeme "V teniskách na nejvyšší horu Arménie": https://www. cestujlevne.

Tak zase sprint nahoru a ke klášteru a dovnitř (rychle zahalit) a na vyhlídku a na chačkary a na kratičkou procházku po rozkvetlé louce. Víc zase nestihneme. Sevan je největší horské jezero na Kavkaze ve výšce 1900 m. Arménie nemá moře, v létě se jezdí místní koupat sem (voda má ale max. 20°C) a nebo k moři do sousední Gruzie. Klášter Sevanavank stál dříve na ostrově, ale Stalin nechal snížit hladinu jezera Sevan o 20 metrů a rázem se z ostrova stal poloostrov. Vstup do všech klášterů v Arménii je zdarma, jen je třeba si zakrýt vlasy a nohy. Sevanavank Monastery Sevanavank Monastery Sevanavank Monastery Chačkary v Sevanananku Uvnitř U kláštera Jsme rozhodnuti si ještě dnes půjčit auto.

Dnes budeme cestovat maršrutkami. Četla jsem, že zjistit jejich trasy v Jerevanu je nemožné, uvidíme:) Luštím stránky v arménštině, najdu odkud jezdí i nějaká čísla linek. Maršrutka je nejlevnější způsob dopravy v Arménii. Nemá jízdní řády, jede, až se naplní a zastaví, kdekoliv to jde. Jdeme pěšky asi 3 km na hlavní autobusové nádraží, cestou koukáme na biblický Ararat (5137 m), který dnes leží na území Turecka, ale Armény je považován za jejich posvátnou horu. Podle bible na vrcholu Araratu zakotvil po 40denní potopě světa Noe se svou archou, na které zachránil kromě své rodiny i jeden pár od každého živočišného druhu. Ararat je také nejlepší arménský koňak a důležitý vývozní artikl Arménie.

Výborná atmosféra, na kterou budeme vzpomínat. Lístky na metro Zrada V metru Kaskády Kaskády Restaurace Den 4. Sehnat auto na poslední 2 dny byl trochu problém, ale máme ho! a před západem slunce stihneme ještě dojet do Garni. Je to jediná dochovaná antická budova na území Arménie a celého bývalého Sovětského svazu, pravděpodobně z roku 77. A také jedna z mála památek v Arménii, kam se platí vstupné. My ale platíme poloviční, stejně jako Arméni, protože po mém: "Здравствуйте, 2 билета пожалуйста" nás považují za Rusy (spřátelené země). Já to nechápu, ale i podle ceníku vstupného je to tak a já se nebráním.

Plus věčně brblající důchodci, kteří odmítali jíst i místní (= jiné) jídlo. V Jerevanu jsme napsali do několika autopůjčoven, několik jich obešli, nikde žádné volné není, nechápeme to. Nakonec jedno seženeme, ale až na zítřejší večer. Aspoň máme čas vyzkoušet jerevanské metro. Stojí 100 dramů (5 Kč) a můžeme v něm jezdit neomezeně dlouho.

Kurdistopem do Iráku 25. 4. 2023 — Abychom mohli vstoupit do Turecka, musíme se z Arménie vrátit do Gruzie a až V zoufalství sedáme na obrubník, koukneme na sebe a

Jsou tu i léčivé minerální prameny a úzké uličky a zachovalé staré domky zase připomínají skanzen. Jenže my nezastavujeme u řeky, ale v turistickém centru! Stánky a vařečky. "30 минут. " Dochází mi trpělivost, 30 minut na nákup vařeček je moc, naštěstí ani Amir nemá za 10 minut co dělat. Kývnu na něj, že teda asi pojedeme a pořád doufám, že další zastávka bude dole v parku nebo u řeky u těch krásných domečků. A opravdu sjíždíme dolů k řece...

(Živá TV) Turecko Arménie koukněte se 08.09.2023 Discovery Kidz Preschool Discovery Kidz Preschool před 3 hodinami — před 3 hodinami Arméni v Turecku se kvůli napětí kolem konfliktu v Náhorním Karabachu bojí o své bezpečíDo života Arménů v Istanbulu se vkradl strach. Jedním

Řidič se ptá Íránce: "Vy taky nemáte hlad? " Amir se na mě podívá (pravda, na něj jsem trošku zapomněla) a je mu jasné, že hlad nemá, a mně je jasné, že i kdyby umíral hlady, v tento moment to nepřizná. Íránci jsou opravdu hodní. Amir koukne na řidiče a vrtí hlavou tak, že to vypadá, že hlad nebude mít ani zítra. Tak dobrý. Přesně v tuto chvíli jsme si mysleli, jak jsme to udělali chytře, jak jsme na řidiče vyzráli, že jsme si tím prodlužili o hodinu (= dvě) pobyt u jezera Sevan. (Ano, jsem pořád tak naivní a optimistická. ) Sedáme do auta a za chvíli se všichni (kromě řidiče) nahlas smějeme, když Amir vytahuje svačinu a my zbytky od snídaně u Bagrata:)Konečně zastavujeme u jezera Sevan: "30 минут. " Řidič si jede podle původního časového plánu bez ohledu na ušetřenou hodinu (= dvě). Dochází mi energie, hádat se s ním nebudu, ale na žádný podobný výlet už v životě nepojedu!!! Stojíme na parkovišti pod kopcem.

Další výlet v "minibusu s průvodcem a wi-fi" už bych nemusela přežít. Cestou zpět do Jerevanu si představujeme, jak sedíme v "našem" autě a jedeme, kam chceme a jíme, kdy chceme, plánujeme, co všechno uvidíme a že bychom asi stihli vyjít i na Aragats! V Jerevanu jsme opravdu o ty 2 hodiny dřív. My si tím zrušením oběda jen zkrátili celý výlet! Ale aspoň se v Jerevanu pořádně projdeme, dáme si dobrou večeři a hlavně seženeme auto! S cestovkou jsem byla naposledy v roce 1998 v Tunisku a už tehdy jsem si řekla, že to bylo naposled v životě. Doteď mám v živé paměti neustálé čekání na někoho nebo na něco, dlouhé a drahé obědy někde v pustině, pak hlavně stihnout návštěvu kobercárny, čekat, než si konečně někdo něco vybere a usmlouvá cenu, abychom už mohli popojet a navštívit to nejzajímavější místo dne, na které (kvůli všem těm kravinám cestou) bohužel nezbyl čas.

[ŽIVÁ TV>>>>] Chorvatsko Lotyšsko Přímý přenos 8 září 2023 před 14 hodinami — Lotyšsko Wales – Arménie Turecko – Wales Chorvatsko – Izrael Česko koukněte se živě 28 června 2023 15:20 [sport] Česko Estonsko

Krásy ARMÉNIE 2. 4. 2023 — Jerevan má přes 1 milion obyvatel, leží 20 km vzdušnou čarou od východní turecké hranice a je odtud vidět bájná hora Ararat. Po městě

(((HODINKY**))) Chorvatsko Lotyšsko přenos živě 08/09/2023 před 5 hodinami — Kde sledovat kvalifikaci na EURO 2024 živě? kola d. Bochum - Borussia Dortmund 17:3020:30 Kvalifikace na Euro 2024 Arménie -

(Živý sport<<<<) Arménie Turecko koukněte se živě 25.03.

Zrada přichází hned na nástupišti. Arménština. Jeli jsme tím, co přijelo dřív a bylo to dobře. Jerevanské metro má klasické výpravčí a bohužel jen pár zastávek a hodně daleko od sebe. Na večeři jdeme do narvané zahradní restaurace na arménskou pizzu lamahjo. Je z tenkého těsta, pokrytá mletým masem a sýrem, zakapává se citronem. Večery v Jerevanu jsou moc příjemné. Je teplo, všude spousta lidí, mladí i staří sedí na lavičkách, povídají si na kaskádách, i na náměstí u fontány je živo dlouho do noci.

Kolem arménské výrobny světoznámého koňaku dojdeme až na hlavní autobusové nádraží v sovětském stylu. Najdeme naši maršrutku, není to tak těžké. Platí se až při výstupu, nevím, jak si řidič může pamatovat, kde kdo nastoupil. Nás si ale pamatuje:) Hora Ararat (5137 m) Výrobna koňaku Ararat Cestou na nádraží Hlavní autobusové nádraží Autobusové nádraží Maršrutka je určena pro 15 lidí a jízda ve stoje je zakázána. Jelo nás 21, ale stáli jen 4.

K obědu zkoušíme spas a šašlik z hovězího srdce. Spas je studená polévka z jogurtu s celozrnnou pšenicí, vejcem a koriandrem. Základem arménské kuchyně je národní chléb lavaš a tradičním pokrmem je chorovac neboli šašlik. Grilované maso se pak balí právě do lavaše, přidává se zelenina a bylinky. Dramy Víno z granátových jablek Menu Spas Hovězí srdce na lavaši V Jerevanu je jen jedna mešita a v té sedím já:) Modrá mešita je z 18. stol., kdy byla Arménie součástí Perské říše. Arménky tu na zahradě jedí něco ze stromu, to mě zajímá. "Что это? ", zahajuji konverzaci:) Odpovídají, stejně nerozumím, ale ukazují mi, které plody se jedí a které ne.

Auto: Tentokrát ne, odpočineme si od řízení, navigování a sledování map a užijeme si maršrutek a výletů s místními agenturami. Den 1. 12. 6., 04 hod. ráno. Majitel našeho hotýlku Bagrat pro nás uprostřed noci přijel na letiště, provezl nás nočním Jerevanem, uložil do postele a navrhl pozdní snídani, abychom se trochu vyspali. Snídaně je veliká a vydatná, vše domácí: sýr, tvaroh, naložené ovoce, zeleninový salát, k tomu celý čerstvý chleba a když jsme skoro všechno snědli, donesl ještě omeletu a nabídl nám arménský koňak. Tady se nám bude líbit:) Bydlíme kousek od Katedrály sv. Řehoře. Je neděle, právě tu probíhá mše. Jerevan se nám líbí od první chvíle.

[STREAMOVÁNÍ] Turecko Arménie koukněte se živě 8 září před 1 minutou — [STREAMOVÁNÍ] Turecko Arménie koukněte se živě 8 září 2023 14. 1. 2022 — „Věříme, že výsledkem jednání bude navázání diplomatických

bottom of page